Direktlänk till inlägg 15 oktober 2010

Skriv din egen musik !

Av Fiffi - 15 oktober 2010 13:20

Att skriva egna låtar kan göras på många olika sätt. Denna text beskriver olika knep och vad man bör tänka på. Först lite bakgrundsinformation om vad en låt egentligen är och vad som är själva syftet med den.



En låt består grovt sett av musik och text undantaget instrumental musik. För att skriva en låt måste man alltså göra någon form av musik och eventuellt skriva en text, därefter är den generella låtskolan slut.

För att beskriva noggrannare måste man blanda in en subjektiv bild av hur en låt ”bör” se ut utifrån visst syften, t.ex för att den ska bli så populär som möjligt. Om man vill skriva musik inom en viss genre finns det specifika element som kan tas med för att framhäva en tydlig genretillhörighet.

Låtar inom olika genrer kan vara helt olika uppbyggda, ha stora skillnader i arrangemang och sättning, varierande texter (om alls några) osv. Trots detta finns det populärmusik inom de flesta olika genrer och frågan är då hur dessa olika låtar har lyckats nå ut ur mängden? Vad har de gemensamt som gör att de blir populära och uppfattas som bra?


Syftet med denna text är inte att alla ska börja skriva likriktade låtar utan att förklara olika tillvägagångssätt som används för att skriva låtar som generellt sett tilltalar folk och kan sägas vara ”populära”. Ha alltså i bakhuvet att detta är lite utav en ”hit-skola” och att det är helt ok att skriva musik med andra syften och som är smal och tilltalar få personer. Nedanstående text är alltså en generaliserad bild av hur man skriver låtar, används det tips som tilltalar dig. Kanske kan tipsen bidra till att din musik utvecklas i en ny riktning mot helt otrampad mark! Att skriva egen musik är det som gör just dig eller ditt band personlighet och unikt.


En låts beståndsdelar

 • Intro: Låtens början.Ska fånga lyssnarens intresse.

Vers: Låtens grund.Kan vara lite återhållsam.

Brygga: Bygger upp mot refrängen.

Refräng: Låtens klimax. Det är här folk fastnar för låten och det är refrängen man oftast mins.

Solo: Kan användas för att fylla ut låten (mer som fills) eller lyfta musiken och utgöra ett klimax.

Stick: Ger låten variation och bryter ofta av mot versen.

Outro/Slut: Anpassas till låtens stil. Lugna ballader kan ha mjuka slut som flyter ut i tystnad, mer energirika låtar har ofta tvära och precisa slut.


Metoder för låtskrivning

 Först några generella tips som är bra vid låtskrivande. Tänk på formen i låten, vanliga rock- och poplåtar kan bygga på enkla former tex. en A-del med 8 takter och en B-del med 8 takter. De kan kombineras på följande sätt: AABA eller ABC etc. Har man en färdig text får man rytmen och formen från den. Testa med att sjunga låten själv, om den låter bra så är den bra. Försök att få dynamik i låtarna genom att få kontraster mellan de olika partierna. Få orkar lyssna på en låt som mal på likadant från början till slut. Låten ska helst vara unikt och i alla fall ha en särprägel. Att uttrycka något personlighet är ofta en bra start. Nedan kommer några metoder för låtskrivning.



Enkelhet

 Skriv inte för svåra grunder med många takt- eller ackordsbyten. Försök att hålla fast vid en melodi eller ett riff i början. Prova att hitta en struktur i låten som fungerar. Hitta eventuellt på en text till melodin och tänkt på att refrängen ska lyfta låten. Skapa därefter ett stick som bryter av.


Inspiration

 Försök låta som en viss genre eller artist. Prova att ta ut andras låtar och analysera dem. Identifiera vad det är du gillar i andra låtar och använd detta i din musik. Kopiera inte rakt av utan bli inspirerad av t.ex sättning, texter eller låtformer. Följande steg kan användas för att analysera en låt:


1. Ta reda på tonarten

2. Lyssna på basgången

3. Lyssna på melodin

4. Ta ut ackorden

5. Ta reda på hur många delar låten innehåller


Din egen grej

Spela in melodin du sjöng på i duschen eller bilen. Det kan vara väldigt praktiskt med en bärbar minidisk, diktafon eller mp3-inspelare och fånga den melodislinga som helt plötsligt dök upp i huvudet. Bygg en låt runt din melodi, antingen enligt metod 1 ovan eller helt utan gränser enligt din egna personliga stil.


Skriva texter

 Personlighet är viktigt när man skriver texter. Om man själv är den som ska sjunga texterna är det ofta lättare att sjunga med mer känsla när texten berör en själv och kommer från egna upplevelser. Testa att skriva texten i första person, men inte utifrån ditt egna perspektiv utan som om du spelar någon annans roll. Detta ger en starkare känsla av inlevelse, även om texten är ironisk. Magnus Uggla använder detta i många av sina texter.


Övning

  Pröva att skriva en ny text till en välkänd låt!


Lycka till !!!

  

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Fiffi - 8 oktober 2010 17:17

Hi everyone ! This post I write in English, you now why ? For the fun of course. I might have some typons here and there but still ! Bye .  Oh , I almost forgot ! This is a video. // eturn; } tb3_counter...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Omröstning

Vad tycker ni om min blogg ?
 jättebra
 bra
 sådär
 dålig
 jättedålig

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<<
Oktober 2010
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards